Kalender 2011

Op een prachtige herfstzondag (23°!) vond in de Amsterdams Zuid-Oost de presentatie plaats van de Surinamekalender 2011.

Het gebouw Kwakoe Podium kon de meer dan 100 belangstellenden net herbergen en die aanwezigen kregen een gedenkwaardige middag voorgeschoteld.

Voorzitter Hans van Halem toonde in zijn diapresentatie de vele facetten van ondersteuning die de Stichting Surinamekalender afgelopen kalenderjaar wist te realiseren en de eerste kalender werd aangeboden aan Aldith Hunkar.

Aldith Hunkar was de bekende Nederlandse die dit jaar de kalender in ontvangst wilde nemen.

Veel medicamenten, uit Nederlandse ziekenhuizen verkregen, werden naar Suriname verscheept. Evenzo gingen er weer schooltafels en stoelen in de containers om scholen van zo goed als nieuw meubilair te voorzien. Speciale aandacht was er voor de noden van de gezondheidspost Welgelegen, waar zr. Van Dams bijzonder humanitair werk verricht en waar de kalender substantieel ondersteunt.

Vervolgens toonde onderwaterfotograaf Willem Kolvoort (tevens hofleverancier van foto’s voor de kalender) een serie adembenemend mooie dia’s van de onderwaterwereld van meren, sula’s en kreken in Suriname. Willem bleek behalve zeer goed te kunnen fotograferen, ook een publiek te boeien met een uitstekend verhaal en een flinke portie humor. Willem heeft veel boeken uitgegeven over zijn foto’s, maar nog niet een over Suriname. Na deze voordracht is de wens om zo’n boek alleen maar groter geworden.

Het Rootskoor Amsterdam (vaste bezoekers bij onze presentaties in de hoofdstad) zong vervolgens fraaie liederen uit alle werelddelen.

Het eerste exemplaar van de kalender werd door Ronald Sanders uitgereikt aan Aldith Hunkar, bij ons allen bekend door haar televisiewerk, de afgelopen 15 jaar. Aldith onderschreef de doelstelling van de kalender om de Surinamers minder afhankelijk te maken en ze uit te dagen om in actie te komen. Suriname heeft zo veel mogelijkheden; die kunnen nog heel wat beter benut worden. De kalender stimuleert dit graag.


Van links naar rechts: Marianne Sanders (bestuurslid), Willem Kolvoort (onderwaterfotograaf) en Mavis Hofwijk (cateraar).

De fotojury bestaande uit Frits Schippers (van Boekhandel Schippers – die de kalender het best verkoopt) en Nellie Bakboord, columniste, brachten verslag uit van hun beraadslagingen. Winnende foto werd de bijdrage van Luciën Tull die op fraaie wijze het contrast weergaf van de Bosjebrug en de veerbootjes, de tegenstelling arm – rijk en comfort – gevaar.


Het was een gezellige drukte, ondanks het mooie weer

Het Rootskoor sloot het officiële gedeelte af en daarna was daar de koningin van de Sranan kukru, Mavis Hofwijk, en kon er een heerlijke warme maaltijd genuttigd worden. Het bleef nog lang gezellig, de kalender werd goed verkocht en er werd nog lang nagepraat.

Tan bun, tot volgend jaar!